Kādas biznesa vadības (ERP) programmas ir pieejamas Latvijā

Iepriekšējā rakstā noskaidrojām, kas ir un kas nav biznesa vadības (ERP) programmatūra jeb sistēma, ar ko tā atšķiras no CRM, ražošanas plānošanas, noliktavas vadības un citām sistēmām. Šoreiz pastāstīšu, kuras ir tās sistēmas, kas ir pieejamas Latvijā. Pieejamas tādā ziņā, ka Latvijā ir kāds uzņēmums, kurš tās izplata un spēj ieviest (neatkarīgi no kvalitātes). Pilnīgs šo sistēmu un to piegādātāju saraksts pieejams materiālu sadaļā.

Es visas sistēmas iedalītu četrās vai piecās grupās. Šajā iedalījumā apzināti iekļāvu arī finanšu uzskaites nišas sistēmas, kuras nav ERP, tomēr sabiedrībā bieži tiek ar tām salīdzinātas.

  1. Pasaules un reģionālā mēroga sistēmas – tās kā likums ir izstrādātas ārpus Latvijas, tām ir plašs izplatītāju un ieviesēju tīkls visā pasaulē, tās atbalsta daudzvalodību un daudzu valstu likumdošanas. Šajā sadaļā redzamie nosaukumi patiesībā iekļauj vairākas sistēmas zem katra no tiem. Piemēram, Microsoft Dynamics saimē ir Dynamics AX, Dynamics NAV un tagad jaunais Dynamics 365. SAP saimē ir ByDesign, Business One un Business All-in-One. Utt. Kā reģionālās var uzskatīt 1C, kas ir ļoti populāra krieviski runājošās valstīs, un Hansaworld, kas vairāk ir pazīstama Skandināvijā.

2. Latvijas mēroga ERP sistēmas – šīs ir sistēmas, kuras jau labu laiku darbojas Latvijā un ir pierādījušas sevi konkrētā nišā. Par ERP tās var saukt pietiekami plašās funkcionalitātes dēļ, tomēr tām pietrūkst citu ERP nepieciešamo komponentu – daudzvalodības, citu valstu likumdošanas atbalsts, mērogošana starptautiskā līmenī, kā arī funkcionalitāte bieži ir seklāka un šaurāka nekā pasaules mēroga sistēmām. Arī lietotāju un instalāciju skaits tām ir krietni mazāks, ar ko arī izskaidrojams funkcionālās daudzveidības trūkums.

3. Mazās jeb ne tik populārās ERP – šeit ierindoju tās sistēmas, kuras ir ERP plauktā, tomēr ir grūti vērtējama to veiksme un rezultativitāte, jo Latvijā un pasaulē tām ir pārāk maz instalāciju, kas neļauj tās objektīvi novērtēt. Visbiežāk to izstrādātāji vēl ir mazi uzņēmēji. Šīs sistēmas noteikti ir jāiekļauj kandidātu sarakstā, tomēr jāņem vērā faktori, kas ir raksturīgi mazajiem uzņēmējiem. Bet tas jau cits stāsts no piegādātāju atlases tēmas.

4. Šīs ir tās sistēmas, kuras uzņēmēji un grāmatveži nemitīgi pielīdzina ERP sistēmām, tomēr tām nav ERP sistēmām raksturīgās īpašības un funkcionalitātes. Tās ir finanšu uzskaites nišas sistēmas, kuras ir ļoti labas savās nišās noteiktiem uzņēmumu izmēriem un prasībām, tomēr nav spējīgas automatizēt visus uzņēmumu procesus un datus.

  1. Un pēdējā – tās ir pašu izstrādātās sistēmas, kuras ir pilnībā pielāgotas konkrētā uzņēmuma vajadzībām. Pašu izstrādei ir savi plusi un mīnusi, tāpat kā ERP sistēmām. Par šo sīkāk citā bloga ierakstā.

Šis ir tikai apkopojums. Protams, šīs sistēmas atšķiras ar krietni vairāk parametriem, kā tikai ar šo, bet par tām lietām es stāstu semināros vai konsultācijās.

https://infogram.com/erp-tirgus-dalas-2016-1gk92exon01nm16