Kas ir biznesa vadības jeb ERP programmatūra

Lielākā daļa manu projektu ir saistīti tieši ar biznesa vadības programmatūras izvēli un ieviešanu. Šajā rakstā kodolīgi pastāstīšu, kas tad īsti ir biznesa vadības programmatūra (jeb sistēma) un ar ko tā atšķiras no citām programmatūrām. Pasaulē biznesa vadības programmas ir pieņemts saukt par ERP System jeb Enterprise Resource Planning System, un ērtības labad arī turpmāk izmantošu saīsinājumu ERP.

Vienkāršoti visas pasaulē esošās biznesa programmatūras jeb sistēmas varētu iedalīt divās lielās grupās:

  • Nišas (best-of-breed) sistēmas
  • ERP sistēmas

Nišas sistēmas

Tās pārstāv konkrētu biznesa procesu vai nišu, un parasti ir funkcionāli bagāti attīstītas tieši šajā konkrētajā biznesa nišā. Kā daži piemēri šādām nišām:

  • CRM – klientu attiecību vadība – klienti, mārketings, pārdošana
  • Grāmatvedības uzskaite – uzņēmuma darījumu reģistrēšana kontu plāna līmenī, pamatlīdzekļi, debitori, kreditori, bankas, kase, algas, kā arī iespējams, nianses no krājumu uzskaites
  • WHM – noliktavas pārvaldība – noliktava, plaukti, preces, automātiska izvietošana, komplektēšana, skeneru viedierīces utt.
  • MRP – ražošanas plānošana – izejvielu un resursu plānošana un uzskaite, pašizmaksas aprēķini, ražošanas cikla kontrole u.c.
  • E-komercija – interneta veikali B2B un B2C – preces, cenas, klienti, piegādes loģistika utt.
  • Citas nišas

Kā piemērus nišas programmām var minēt Scoro CRM, Tildes Jumis grāmatvedībai, Expert Logistic RTW noliktavas pārvaldībai, PrestaShop e-komercijai utt.

ERP pirmsākumi

ERP programmu pirmsākumi meklējami jau 1960. gadā, kad tika izstrādātas pirmās sistēmas noliktavas atlikumu kontrolei. Gadiem ejot, tās tika apaudzētas ar jaunu funkcionalitāti noliktavas un ražošanas datu uzskaitei un procesu automatizācijai, un 20. gs. deviņdesmitajos gados parādījās pirmās ERP sistēmas, kas atbilst mūsdienu definīcijai.

Kas ir ERP

ERP sistēma pēc savas definīcijas apvieno iepriekš minētos un citus biznesa procesus vai nišas vienotā integrētā sistēmā. Piemēram, pārdodot preci interneta veikalā, tās skaits noliktavā automātiski tiek samazināts un notiek attiecīgie finanšu grāmatojumi un ieraksti klienta kartiņā. Nišu sistēmu gadījumā šīs darbības būtu jāveic katrā sistēmā atsevišķi vai jāizstrādā integrācija starp šīm sistēmām.

ERP ir vienota sistēma, kura spēj vienlaicīgi darboties vairākas valstīts, nodrošinot interfeisu visu valstu valodās, izpildot šo valstu likumu prasības, uzturot visu šo valstu uzņēmumu datus vienotā datubāzē un vienotā datu struktūrā. 

Pēc būtības ERP sistēmas uzdevums ir vienā sistēmā nodrošināt visu jūsu biznesa datu un procesu uzskaiti un  automatizāciju. Un galējais ERP funkcionalitātes kopums ir atkarīgs tieši no jūsu biznesa specifikas, kur no gatavas ERP sistēmas jūs izvēlaties tikai tos blokus un tieši tādā konfigurācijā, kā jums tas ir nepieciešams.

ERP sistēmas ir dažādas. Tās atšķiras ar funkcionalitāti, tās plašumu un dziļumu. Tāpat tās atšķiras ar cenu, sistēmas pielāgošanas iespējām, popularitāti un pieejamību konkrētā pasaules reģionā u.c., par ko var vairāk lasīt šajā bloga ierakstā

Vai ERP ir labāka par nišas sistēmām

Ne velti nišas sistēmas pasaulē sauc par best-of-breed. Tas nozīmē, ka parasti tās ir funkcionāli krietni pārākas par konkrēto funkcionalitāti ERP sistēmā. Tomēr ne vienmēr tas tā ir. Ir nišas sistēmas, kas izstrādātas maziem uzņēmumiem, viegli uzstādāmas ar ļoti ierobežotu funkcionalitāti un patīkamu cenu. Līdz ar to ir jāpēta konkrētās nišas sitēmas funkcionalitātes bagātība un atbilstība savam biznesam. Bet laba nišas sistēma noteikti pārspēs ERP sistēmu savā funkcionalitātē tajā pašā cenu budžetā. 

ERP sistēmām noteikti ir savi plusi, piemēram, vienots lietotāja interfeiss, vienota tehnoloģiskā platforma, kas nozīmē, ka nav tik daudz jāizstrādā integrācijas starp dažādām nišu sistēmām, visi dati ir vienkopus un viegli sasaistāmi tālākai analīzei, un analīzi var veikt vissīkākajā detalizācijā.Pie mīnusiem var minēt to, ka dažām ERP var būt seklāka vai mazāk elastīga funkcionalitāte, kā arī sistēmas ieviešana var būt sarežģītāka (jo tā skar visu biznesu).

Kādu biznesa vadības sistēmu izvēlēties

Sistēmas izvēle ir atkarīga tikai un vienīgi no jūsu konkrētā biznesa modeļa un vajadzībām. To apzinoties, var pamatot konkrētās sistēmas izvēli un to, kā tā dos labumu biznesam. Nākamajos bloga ierakstos apskatīšu Latvijā pieejamās ERP sistēmas un to, kā no tām izvēlēties savam uzņēmumam piemērotāko.